Foorumi

« aihelistaan

Paras tutkapanta?


 • nimimerkki

  TUTKAilija

  15.6.2019 klo 07:37
  Morjens.
  Mikäs se olis paras tutkapanta noiden koirien kaulaan? Ja perustelujakin saisi laittaa.

 • nimimerkki

  Valtasonni

  15.6.2019 klo 12:24
  Moro, jopas kysymyksen nakkasit. Tämähän on niitä kysymyksiä, että son vähän kiinni keltä kysyy.

  Tällä hetkellä valtamerkit ovat varmaankin Ultracom, Tracker ja Garmin. Ainakin näyttää siltä mitä esim. koirakokeissa on kiertänyt. Noista yleisimmät kaksi ensimmäistä.

  Ennen hankintaa kannattaa pohtia käytännön asioitakin esim. mikäli metsästät seurueessa, jossa jo on jotain tiettyä ohjelmistoa, niin melkeimpä ostaisin sen. Tämä mahdollistaa kaikkien sovelluslisenssin hankkineiden seurata koiraa jahtipäivän aikana. Jäsenet eivät todennäköisesti hankin kalliita lisenssejä useita. Lisäksi seuraaminen on melko suuri osa tämän päivän metsästystä. Tuopa se jopa turvallisuuttakin tullessaan, kun passimiehet näkyvät kaikilla mobiilissa. Toki voit hankkia ristiinpaikannuslisenssin, mutta sekin maksaa taas lisää.

  Kaikki varmasti pelittävät suht varmasti tänäpäivänä. Omat kokemukseni voin antaa vain UC.n vehkeistä, kun ei itsellä koskaan muuta ole ollut. Joitain kokemuksia muista kertyy koirakokeissa tuomaroidessa, mutta eipä niiden perusteella voi mitään viiltävää analyysia laitteesta antaa. Nykyisin tehdään monesti ns. hybridipantoja, jossa GPRS pantaan lisätään VHF panta. Tällä pyritään redundanttisempaan laitteeseen. Tästä voisi antaa muutaman näkökulman.

  Trackkeriin saa helposti lisättyä esim. Garminin. Tässä tilanteessa sinulla on kaksi sovellusta ja täytyy kanniskella mukana yhtä lisälaitetta. Ultracomilla on tarjota sekä VHF että GPRS systeemit, jolloin voit samalla sovelluksella seurata molempia pantoja. Toimii hyvin. Tekniikoiden sovittaminen yhteen pantaan on hieman konstikas, mutta toimii. Ainoa huonopuoli on, että minimi pannan mitta oli muistaakseni 42cm. Näistä toki redundanttisempi on Tracker - Garmin viritelmä, koska myös seuranta tapahtuu kahdennetulla laitteistolla. Vrt. UC, jos mobiililaite hajoaa, niin molempien pantojen seuranta tyssää siihen. Toki voit hakea uuden mobiililaitteen ja jatkaa seuraamista, mutta ei se siellä pusikossa sillä hetkellä paljon lämmitä?

  Kuuluvuuden kanssa ei ole ollut ongelmia muuten kuin tilanteessa, jossa koira kulkee kahden kuuluvuusalueen rajapinnassa. Tässä tilanteessa käy samalla tavalla kuin mobiililaitteessa eli alkaa hyppimään alueesta toiseen ja yhteys alkaa pätkimään. Tämä ongelma lienee kaikissa GPRS laitteissa? Kuuluvuudesta kannattaisi kysellä sellaisilta kavereilta, jotka kulkevat enimmäkseen maastoissa, jossa on heikko kuuluvuus. Osaavat varmasti antaa parhaiten näkökulmat minkäkin laitteen kuuluvuudesta. Ultracomilla lähetinvastaanotin on koiran niskan puolella ja Trackkerissa leuan alla. Oma näkymys on, että niskan päältä parempi kuuluvuus ja esim. koiran uidessa systeemi pysyy veden pinnan kuivemmalla puolen.


  Lisenssit ja softa ovat yksi tärkeä osatekijä koko sovellutuksessa:

  Nykyään on Trackerilla ja UC:llä molemmilla tarjota seura lisenssejä, joissa on jotain eroja. Lisenssihinnoissa on pieniä eroja ja ylipäätään ne lisenssit ja softat kannattaa punnita, vertailla, testata hankkiessasi uutta systeemiä. UC:n kartat ovat ainakin selkeitä ja päivitykset tulevat nopeasti. Softa on myös helppokäyttöinen ja soveltuu myös suunnistukseen. Softaan saa ladatuua Oma Riistasta kartat ja tilarajat saa näkymään. (ominaisuus löytyy myös Trackerista)

  Ultracomin tuki pelaa hyvin ja vastaus tulee suht nopeaa. Huolto niin ikään toimii. Olen ollut erittäin tyytyväinen Ultracomiin ja siksi sitä ei kai ole tullut vaihdettua. Viime vuonna tosin meinasi tulla vaihto eteen, kun UC:n lisenssikäytänteet muuttuivat ja käytännössä 99EUR sovellus meni "nollahintaiseksi" sormia napsauttamalla. Sitten punnitsin juuri tuota asiaa, että seurueessamme on vain UC:n pantoja. Jäsenet ovat oppineet käyttämään tuota ohjelmistoa, joten vaihtaminen ei ihan heti tullut kysymykseen. Pysyin UC:ssa:) Tekniikkaanhan tuo hinnoittelupolitiikka ei vaikuta.

  En nyt tiedä sanoa juuri mikä on se paras, mutta tuossa muutama hajatelma yritetty runoilla mahdollisimman neutraalisti. Varmasti hyviä laitteita lajissaan kaikki. Toivottavasti tuo antaa jotain apuja kimuranttiin tilanteeseesi. Toivotaan, että tulee muiltakin eri brändin käyttäjiltä kommenttia. Mikäli asustelet jossain seuran lähimaastossa, niin voihan tuota Ultracomin hybridipantaa käydä testaamassakin. (tarttis vain yhteystiedot vaihtaa jotenkin)
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Paras tutkapanta?